Tips voor het onderhouden van uw stofzuiger

De stofzuiger, huishoudelijk apparaat nummer één voor het dagelijkse gebruik. Vaak staan we niet stil bij het onderhouden van de stofzuiger, hierdoor kunnen mankementen optreden. Gelukkig krijgt u in dit artikel uitleg over hoe u met weinig tot geen onderhoud uw stofzuiger in uitmuntende kwaliteit houdt.
 
 

De stofzuigerzakken vervangen en/of legen

Stofzuigerzakken zijn niet nodig voor elke stofzuiger, zo zijn er ook stofzuigers die gebruik maken van een opvang compartiment hierdoor vervalt de benodigdheden van een zak. Maakt uw stofzuiger wel gebruik van een stofzuigerzak? Dan is het noodzakelijk deze tijdig te vervangen, wacht hiermee niet te lang! Wanneer de zak niet tijdig vervangen wordt is de kans op schade aan de motor groter, dit komt omdat er meer kracht wordt gevergd van de stofzuiger, dit veroorzaakt een grotere warmteproductie en tevens meer slijtage aan de motor.
 

Bosch filter

Filters vervangen en/of schoonmaken

Het schoonmaken en vervangen van de filters is cruciaal voor het gebruikscomfort van uw stofzuiger. Indien filters niet in optimale conditie verkeren verminderd de zuigkracht, dit verhoogd wederom de kans op slijtage en warmteproductie. Tevens gaat het energieverbruik omhoog en worden er meer stofdeeltjes in de lucht geblazen, dit kan irritatie op de luchtwegen veroorzaken. Om uw filter in optimale conditie te houden is het mogelijk deze uit te kloppen, te borstelen of eventueel te zuigen met een andere stofzuiger. Indien het filter versleten is en/of scheuren bevat is het raadzaam deze direct te vervangen.

Let op!: Filters kunt u uitsluitend wassen indien dit door de fabrikant wordt aangegeven.
 

 

Het schoonhouden van het mondstuk

Het mondstuk van de stofzuiger is dé plek voor het vasthouden van haren en stof, dit vermindert niet alleen de zuigkracht, ook kan dit krassen op uw vloer achterlaten! Wij raden dus aan om het mondstuk ten alle tijden zo schoon mogelijk te houden. Lukt het niet om vastzittend stof/haren ter verwijderen? Laat het mondstuk een nacht in een sopje staan, hierdoor weekt al het overtollige stof los.
 

Het controleren van de slang op blokkades

Controleer met regelmaat of de luchtstroom in de slang niet wordt geblokkeerd. Ook is het raadzaam om de slang zelf te controleren op beschadiging (door eventuele scherpe voorwerpen). Om uw slang zo lang mogelijk in goede staat te houden is de manier van opbergen ook belangrijk, zorg er voor dat er nooit en te nimmer een knik ontstaat in de slang.
 

De juiste stofzuigerzakken vinden?

Het kan lastig zijn om de benodigde stofzak te vinden voor uw stofzuiger. Gelukkig hebben wij hiervoor de oplossing.

  • Bewaar het type nummer van uw stofzuiger, dit door bijv. te fotograferen.
  • Bewaar de verpakking van de juiste stofzuigerzakken.
  • Koop grotere hoeveelheden (gemakkelijker en Voordeliger).
  • Lukt het niet om de juiste zak te vinden? Maak dan gebruik van onze LiveChat (rechts onderaan)